Spórolás tippek: stand by üzemmód, ez hány forintot is jelent?

Tegyétek a szívetekre a kezeteket, Ti mindig kikapcsoljátok a Stand by üzemmódot, vagy legalább éjszakára, amikor semmi értelme ennek a kényelmi funkciónak? Ha nem, hát próbáljuk meg kiszámolni, mit is jelent ez a pénztárcádnak?

Kezdjünk két ténnyel:

 • Az elektromos készülékek stand by, azaz készenléti üzemmódban is pörgetik a villanyórát. Vegyük számba a leggyakrabban használt készenléti üzemmóddal rendelkező készülékeke: TV, rádió, Hifi, laptop, erősítők, mosógép, mosogatógép…

 • A töltők, adapterek akkor is fogyasztanak, ha már feltöltődtek és bedugva hagyjuk vagy akkor is, ha magát a készüléket lehúzzuk a töltőről, de a töltőt bedugva hagyjuk.

 

Mint Pénzügyi Őrangyalod megtettem és gyűjtöttem adatokat, mi mennyit, hogyan fogyaszt, hogy Te is tudjad, ezek a kényelmi funkciók mennyibe kerülnek. Ha kiszámoltad, eldöntheted, neked ér ennyit vagy nem.

Szakemberek azt mondják, egy adapter, mint pl. a telefontöltő, notbooktöltő, hogy a legtipikusabbakat említsem, kb. 10 W/h-át fogyasztanak, azaz egy ilyen kütyű (47 Ft/kW/h-val számolva), óránként 0,47 Ft-ot fogyaszt. Ha naponta 10 órát “megy” feleslegesen, az 4,7 Ft-ot jelent. Erre könnyedén rámondjuk: Ó ez nem sok! De havi szinten már kb. 141 Ft, évesen pedig 1.692 Ft. Hány laptop, és hány telefontöltő van a családban? Három, négy öt vagy akár még több is? Ahány van, annyival szorozd meg!

Egy TV, vagy egy hifi még ennél is többet fogyaszt, kb. 20 – 40 W/h-át. Nézzünk meg most ezt is! Vegyünk 30 W/h-t (1,41 Ft). Saccoljuk meg, amikor teljesen fölöslegesen van stand by üzemmódban: vegyük, hogy 8 órát dolgozol, nem otthonról, és aludj mondjuk 6 órát (csak azt veszem figyelembe, amikor nem a TV előtt alszol :)), ez összesen 14 óra naponta. Naponta 21,15 Ft, havonta 634,5 Ft, évente 7614 Ft. És ilyen és ehhez hasonló készülékből mennyi van?

Hú, egy kicsit hosszú lettem, így a megoldás holnapra marad, mert a cél, hogy a kényelem is megmaradjon és a takarékosság is. Mert kinek van kedve minden alkalommal az aljazatokat húzogatni és éjszaka közepén felkelni, vajon feltöltődött-e a telefon? Mert nekem nincs. Addig is jó számolgatást, hogy a Ti háztartásotokban ez mit jelent.

Legyen sikk a spórolás, az élvezetes megtakarítás!

Ha szeretsz számolgatni, olvasd el, hogy mi éri meg jobban mosogatni vagy mosógépet használni?

Fotó: Pixabay

Share on facebook
Megosztom
Share on pinterest
Pinterest

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

“Spórolás tippek: stand by üzemmód, ez hány forintot is jelent?” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Hmmmm…. jó kis cikk, csak épp elnagyolt!
  Először is tisztázzuk: Energia = Teljesítmény x Idő, azaz a mértékegysége Wh, vagy kWh (wattóra vagy kilówattóra) nincs “/” jel benne.
  Nézzünk egy telefontöltőt: simán besoroltad az adapterek kategóriájába, pedig – pl. itt van előttem egy gagyi, amire az van írva: 5V 400mA a kimenő teljesítménye azaz 2W. Gagyiről van szó, számoljunk nagyon vacak hatásfokkal, mondjuk 5W-ot “eszik” töltés közben, akkor készenlétben kb. 1W-ot. Többet tuti nem.
  1W * 24 óra * 365 nap * 50 Ft/kWh = 438 Ft/év
  De a laptop töltők sem esznek többet 2-3W-nál terheletlenül.
  Viszont: régen a Videoton gyártmányú “Infracolor 200” színes TV (ha még emlékszel rá, ami készenlétet két vízszintes csíkkal jelezte) adattábla szerint 12W-ot vett fel olyankor! (Ennél többet semmilyen készüléknél nem láttam készenlétben. Nagyon melegedne!) A mostani TV-m (Samsung) 0,3-at.
  Szóval ésszel: a Videotont mindig kikapcsoltuk, mert volt rajta kapcsoló, a Samsungot már nem fogom kihúzni. Minek?
  Van a cikkben igazság, de nem szabad minden marketing dumát elhinni!
  Az a kidobós konnektor hülyeség, ráadásul jó drága lehet. (ja, és az elektronika, ami figyeli a fogyasztását a bedugott készüléknek, az mennyit fogyaszt????)
  Ellenben a műholdvevő amit nem szoktak kikapcsolni, az internetes router, vagy kábelmodem amit szintén nem szoktak kikapcsolni, vagy épp a Wi-Fi rengetegbe kerül! Ezek darabonként 5-10W-ot megesznek mert működnek!
  Ugye milyen szép nagy fénnyel világít egy 10W-os kompakt fénycső? Azt lekapcsoljuk, hogy spóroljunk, mert az látszik – biztos sokba kerül. Szóval a cikk aktuális, szükséges, csak nem oda fókuszál ahová kellene és az adatok hibásak, elnagyoltak szerintem.

  Üdvözlettel: Papp Miklós

  Válasz
  • Az adatokat szakértőnek tűnő oldalról vettem, nem én találtam ki, az éjszakai kikapcsolásnál és utaltam, az általad ajánlottak kikapcsolására, csak egyszerűen nem szedtem ilyen jól össze: az internetes router, vagy kábelmodem amit szintén nem szoktak kikapcsolni, vagy épp a Wi-Fi… Köszönöm a kiegészítést, egy biztos, amit kikapcsolunk nem fogyaszt.

   Válasz
 2. Sziasztok!

  Tudtommal az újabb modernebb TV készülékeknél és monitoroknál már nem is túl egészséges ha egyfolytában ki/be kapcsolgatjuk. Az invertere hamar tönkremegy az áramingadozás miatt.

  Válasz

Szólj hozzá!