Így állathatod össze az alapélelmiszer-listádat

Valószínűleg észrevetted már, hogy szeretek listákban gondolkodni, akár a konyhai polcok vagy a hűtő feltöltéséről, akár a menütervezésről van szó. Mindegyikhez szorosan kapcsolódik az alapélelmiszer-lista, amit ezúttal egy kicsit részletesebben is bemutatok neked, mert szerintem nagy segítség lehet a hétköznapokban (nemcsak a spórolásban, hanem az ételek elkészítésében is).

Erre a listára azok az élelmiszerek fognak felkerülni, amelyeket azért jó, ha mindig tartasz otthon, mert gördülékennyé teszik a sütés-főzést. A listára felkerülhetnek kis mennyiségben használt, hosszú lejáratú tételek és nagy mennyiségben használt, rövidebb eltarthatóságúak is.

Én az eltarthatóságra minimum egy hetet szabtam meg magamnak. Ami nem éri el ezt az időtartamot, azt nem teszem alapélelmiszer-listára, hanem külön kezelem, mert a romlékonysága miatt külön figyelmet igényel.

Alapélelmiszer-lista tárolási helyek szerint

Amikor ezt a listát állítottam össze, akkor a lehető leglogikusabb rendszerezést igyekeztem kitalálni. Arra jutottam, hogy a legjobb megoldás az, ha a tárolási helyek szerint csoportosítok, mert több kisebb listával egyszerűbben lehet számon tartani, hogy mikor mi van otthon.

Fontos, hogy az alapélelmiszer-listát a saját szokásaidnak megfelelően szabd magadra. Például azt, hogy a tojás melyik listára kerül, az fogja meghatározni, hogy a hűtőben vagy a spájzban tartod-e.

Az első feladatod tehát ezzel kapcsolatban, hogy járd végig (legalább gondolatban) a konyhádnak azokat a részeit, ahol élelmiszereket tartasz:

  • fagyasztó,
  • hűtőszekrény,
  • konyhai szekrények (akár ezeket is külön szedheted pl. a lisztes, szárazárus, fűszeres és a konzerves részekre),
  • spájz.

Lényeges, hogy alapélelmiszernek azokat nevezzük, amelyeket egy-egy étel elkészítéséhez sokoldalúan fel tudsz használni. Vagyis a fagyik és a boltokban kapható nasik nem tartoznak ebbe a kategóriába. Határesetnek mondanám a félkész ételeket, ezekkel akkor számolj, ha fel tudod használni őket egy teljes értékű étel elkészítéséhez.

A bolti készételeket inkább a saját magad megnyugtatására látom jó megoldásnak, de nem gondolom, hogy ettől alapélelmiszerek lennének. Szerintem ezek akkor jók, amikor tüzet akarsz oltani, mert egy egyszerű fogást sincs időd, energiád összeütni, de valamit szeretnél az asztalra tenni.

Ennél jobb alternatíva, ha a saját magad elkészített ételeket teszed be a fagyasztóba, de ez már feldolgozott kategóriába esik, vagyis ezúttal ezzel se számolj.

Alapélelmiszer-listánál erre a két dologra figyelj

Most, hogy letisztáztuk, mi az, ami nem kerülhet fel a listádra még két dolgot szeretném, ha végiggondolnál. Az egyik a mennyiség, amit például a fogyás üteme, a boltokban kapható kiszerelés és a feltöltés tervezett gyakorisága fog meghatározni.

A másik az ár. Ennél ne a legolcsóbb, azaz a legjobb eshetőséggel számolj, mert egyáltalán nem biztos, hogy mindig akciósan tudod majd megvenni az adott terméket. Ráadásul ahány bolt, annyi árazás.

Támpontnak az lesz a legjobb, ha néhány hétig (vagy akár pár hónapig) megfigyeled és feljegyzed, mit mennyiért szerzel be és ez alapján azokkal a legmagasabb árakkal számolsz, amennyit még hajlandó voltál kifizetni.

Nagyon kíváncsi voltam arra, hogy aki vezet alapélelmiszer-listát, annál milyen tételek szerepelnek rajta. Éppen ezért többféle szavazást indítottam a Bravúros beosztók csoportomban.

A spájzban tartott élelmiszerek közé leggyakrabban a következők kerültek fel:

  • liszt,
  • tésztafélék,
  • rizs,
  • tojás,

Konzervek közül ezeket említették a legtöbben:

  • paradicsomsűrítmény,
  • kukoricakonzerv,
  • májkrém,
  • valamint bab-
  • és zöldborsókonzerv.

A hűtőben a legtöbbeknél található:

  • tej,
  • margarin,
  • sajt (kemény),
  • ketchup,
  • és tejföl.

A fagyasztóban pedig szinte biztosan van valamilyen húsáru. Például:

  • csirkemell,
  • darált hús,
  • sertéshús,
  • vegyes zöldség
  • hasábburgonya.

A zöldségeknél az jött ki, hogy a toplistába a

  • hagymafélék (vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma),
  • burgonya,
  • sárgarépa,
  • paradicsom,
  • uborka tartozik.

Ugyanez a rangsor a gyümölcsöknél a következőképpen néz ki:

  • alma,
  • banán,
  • citrom,
  • narancs.

Te vezetsz alapélelmiszer-listát? Gyere és írd meg nekünk a Bravúros Beosztók csoportban (vagy csatlakozz és inspirálódj) J

Szólj bele, mi kerüljön fel a csoport alapélelmiszer-listájára, hisz terveim szerint azoknak az élelmiszereknek az árait fogjuk figyelni hétről hétre.

Share on facebook
Megosztom
Share on pinterest
Pinterest

Ezeket olvastad már?

Nyári menütervező

Itt van a nyár, ezúttal egy halas menütervezőt hoztam. Hogy hogyan használd, arról pedig korábban írtam már, itt olvashatod.Magát a menütervezőt pedig pdf formátumban, innen

Elolvasom »

Húsvéti menütervező

Új! Húsvéti menütervező. Itt az ideje, hogy megtervezd a húsvéti menüdet, de hogy nagyobb kedved legyen, hoztam is hozzá egy színes, vidám menütervezőt is.Hoztam néhány

Elolvasom »

Hozzászólások

Szólj hozzá!

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. további információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát

Bezárás