Mennyibe kerül egy mosogatás? Avagy hogyan olcsóbb?

135 Shares
Vajon a mosogatógép luxuscikk? Mennyi idő alatt térül meg ez a beruházás? Megtérül-e? Ha igen, miben: pénzben vagy időben? Vagy esetleg mindkettőben? Mennyi segítséget jelent egy 3-4 tagú családnál? Ez most egy kicsit szárazabb lesz, de megéri elolvasni, jó ha tudod, mi mennyi.   Két alternatívát hasonlítok össze a költségek szempontjából:
 1. a folyóvizes mosogatás kézzel
 2. a mosogatógépes mosogatás
Bár mint köztes megoldás ott van a két medencés mosogatás is. Lehet, hogy ezzel azért nem számolok, mert nekem soha nem volt két medencés mosogatóm, viszont mosogatógépet már nagyon régóta használok. Megnéztem, ha a mosogatót telerakom poharakkal, tányérokkal és néhány lábossal, akkor kb. 15 percbe telik az elmosogatásuk. 15 perc alatt kb. 300 liter víz folyik el. Ez 650 Ft-os víz- és csatornadíjjal számolva kb. 195 Ft + 5 Ft-ért mosogatószer, kézi mosogatás 200 Ft-ba és 15 perc időbe kerül. Mosogatógéppel mindez hogy néz ki? A mosogatógépnél a saját 10 terítékes mosogatógépemből indultam ki (Bauknecht), amellyel teljes mértékben elégedett vagyok.Víz: 12 liter kb. 8 Ft, energia: 1 kW kb. 45 Ft, mosogatógépbe tabletta 18 Ft/db, só kb. 4 Ft/ alkalom. Összesen: 75 Ft egy mosogatás a mosogatógéppel. Kb. 1,5 óráig tart, de ez kit zavar, alatta számos dolgot tehetek. (Első alkalommal ezt az olcsó tablettát ódzkodva vettem meg, de úgy gondoltam, egy próbát megér, legfeljebb soha többé nem használom. Az edényeim ugyanolyan tiszták lettek, az eredményben semmi különbség nem volt, bevált, így nem fizetek kétszer annyit ugyanazért.) A két mosogatás között 125 Ft különbség van, a mosogatógép javára! Sok-sok vizet takarítasz meg, a környezetet is kíméled. Vegyünk egy nem drága, de jó paraméterű mosogatógépet: kb. 70.000 Ft. 560 mosogatás alatt térül meg, heti 5-6 mosogatást figyelembe véve kb. 2 év, ha az idődet nem veszed figyelembe. De nekem az idő fontos, kincs, ami nincs sokszor, így én nem vagyok hajlandó ettől eltekinteni, az idő pénz. Akkor most számoljuk bele az időnket is. Nettó átlagkeresettel számolok, mert nem tudom, hogy te mennyit keresel, 140.000 Ft/hó. Ha neked ennél magasabb az órabéred, gyorsabban térül meg, ha alacsonyabb, lassabban. Átlagosan 168 órát dolgozunk havonta, így 833 Ft-os órabér jön ki, de vetítsük le egy mosogatásra: 208 Ft pluszban az időd, így már a különbség 333 Ft. Megtérülés 210 mosogatás, kb. 38 hét. Mit tudsz 15 percben tenni abban az időben, ami így felszabadult? Tudod, az idő pénz!
 • mesélni a gyermekednek, megéri, hát persze
 • vagy 15 percig mozogni, megéri, hát persze
 • vagy 15 percig valahol a lakásban szortírozol, rendezkedsz, hát persze, nem is gondolnád, mennyit számít
 • vagy 15 perc alatt kontrollálod a napi kiadásaidat, megéri, hát persze
Te mit tennél vagy teszel az így felszabaduló 15 percedben? Írd meg!  
135 Shares

Facebook kommentek (0)

Kommentek (8)

8 hozzászólás a(z) “Mennyibe kerül egy mosogatás? Avagy hogyan olcsóbb?” bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Spórolás tippek: stand by üzemmód, ez hány forintot is jelent? | Pénzügyi Térkép

 2. Visszajelzés: Spórolás tippek: stand by üzemmód, ez hány forintot is jelent? | Pénzügyi Térkép

 3. Visszajelzés: Fürdés vagy zuhanyzás? | Pénzügyi Térkép

 4. Azért néhány percet a mosogatógép bepakolása, elrendezése is igénybe vesz! A kipakolást nem számoljuk, hiszen a kézi megoldásnál is el kell rakni az edényeket 🙁

 5. Az igaz, de ezt is lehet okosan! Mindenki a saját tányérját, evőeszközét, egyből beteszi a mosogatógépbe, így nem nekem kell mindent, ennyit segíthet a család is… természetesen a fazék és egyéb edények elpakolása rám marad, de az már rutinból megy és sity-suty megvan 😛 5 percnél tovább akkor sem tart bepakolni, ha mindent én pakolok, így akkor is marad 10 szabad percem 🙂

 6. A környezetet úgy is kímélheted, ha Ökoanyu (tavaly novemberi) tippjét is kipróbálod/bevezeted: mosogatógépbe 2 teáskanál citromsav + 1 teáskanál szódabikarbóna. (Mert ki tudja, milyen mérgek vannak azokban a tablettákban.:(( )
  (Nekem nincs mosogatógépem, saját tapasztalatról nem tudok beszámolni, de az ötletet, a vegyszermentességet) jónak találom.)

 7. Visszajelzés: Minden ami víz a háztartásban | Pénzügyi Térkép

 8. Nem mosogat senki folyóvízzel. /néhány embert leszámítva/ Nekem két medencés mosogatóm van, max 30 liter vízzel elmosogatok, de ebben benne van, hogy az egész pultot és gáztűzhelyet is letakarítom. Van mosogató gépem is, amelyik sokkal több vízzel, minimum 45 literrel mosogat. Nálunk a víz és csatorna díj együtt 1000 Ft fölött van. Így látható, hogy sokkal olcsóbb a kézi mosogatás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.