Zsebpénz, mint tanítóeszköz

4 Shares

A zsebpénz egy szenzációs tanítóeszköz, nézzük a legfontosabbakat, mire is tud megtanítani:

–          a pénz helyes beosztására: a saját vagyonával sokkal bölcsebben bánik az ember, mint a máséval. Ezért fontos, hogy éles határvonal legyen a gyerek saját szabadon elkölthető zsebpénze és a te pénzed között. Engedd neki, hogy a zsebpénzéből teljesen értelmetlen dolgokat is vegyen, hadd hibázzon kicsiben! Szörnyű érzés lesz megélni, de csak így vethetsz véget a végtelen hízelgésnek egy-egy vágyott tárgy megszerzésekor. Aztán egy idő után örömmel fogod nézni, milyen megfontoltan választ.

–          a megtakarítási szokások kialakítására: mivel egy heti/havi zsebpénzből nem futja egyből drágább játékra, könyvre, vagy ki tudja mire, ezért már itt megtanulja: ha szeretné megvenni, akkor egy bizonyos ideig nem költheti el minden pénzét. Megtanulja  gyermekkorban a ma oly divatos késleltetett vágy fogalmát, és meg is éli azt. És a lényeg: ezt nem te erőszakolod rá.

–          a megtakarítás értelmére, a kamatos kamat csodájára: ezt a hatást úgy tudod elérni, ha kamatot adsz a zsebpénzre. Ezen a ponton gyakran felmerülő kérdés: mennyi zsebpénzt adjon a szülő, és mennyi legyen a kamat? Általánosan azt javaslom, ha iskolás kor kezdete körül kezditek, akkor inkább legyen a zsebpénz kevesebb és a kamat magasabb, majd az időben előre haladva egyre jobban közelítsen a valós kamatokhoz, hozamokhoz.

Egyre nagyon kell figyelni, a zsebpénz és kamat adása akkor se legyen teher a család számára, ha egyetlen forintot sem költ el! Legalább egy évre előre számold ki! Az új esztendőben, ha szükséges, hozzatok új szabályokat a gyerek fejlődéséhez igazodva. A kamat legyen kellően magas, hogy saját maga érezze, van értelme megtakarítani, inkább a zsebpénz legyen kevesebb.

4 Shares

Facebook kommentek (0)

Kommentek (3)

3 hozzászólás a(z) “Zsebpénz, mint tanítóeszköz” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: 2. Aranyat érő pénzügyi szokások: Vezess, pénzügyi háztartási naplót! | Pénzügyi Térkép

  2. Visszajelzés: 6. Aranyat érő pénzügyi szokások: tanulj a hibádból! | Pénzügyi Térkép

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.