Így spóroltok Ti! – Lecsó főzőiskola

Mai vendégbloggerem Staudinger Nikolett, a Lecsó főzőiskola vezetője, a lecsófőzősuli blogjának szerkesztője. Egy olcsó és finom krémesreceptet hozott nekünk. –          Nikolett, miben más a Ti főzőiskolátok, mint a többi? –          A mi főzőiskolánk speciális, gluténmentes ételek elkészítésére tanítja meg a „diákjainkat”. Sokszor még az ügyes háziasszonyokat is csalódás éri, amikor az új, gluténmentes lisztek használatával nem sikerül harmadjára sem, amit korábban kirázott a kisujjából. Ez nagyon dühítő, és elkeserítő! –        Ha a fontos érzelmi oldalán túl anyagilag sem jó megoldás, hogy több adag étel a szemetesben végzi, akkor ez még befektetésnek sem rossz, azon túl, hogy csalódások el is veszik a kedvet a főzéstől. – Így van, szeretnénk rengeteg új inspirációval és néhány felszabadult, kreatívan eltöltött órával megajándékozni főzőkurzusainkon résztvevőket, hogy otthon már magabiztosan tudjanak főzni a lisztérzékeny családtagoknak is. –          Nekünk is liszt nélküli receptet hoztál? –          Most nem, de a blogomban számtalan gluténmentes recept leírása megtalálható, és napról napra bővítjük a listát. Nézzük akkor a receptet!
  • Rumos krémes

Hozzávalók a tésztához:
  • 5 tojás
  • 12,5 deka liszt
  • 12, 5 deka cukor
  • 3 deka durvára vágott dió
  • 1 csapott evőkanál kakaó
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál napraforgóolaj

A tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk, és mindkettőhöz hozzáadjuk a cukor felét. A tojássárgáját habosra keverjük a cukor felével, és hozzáadjuk a kakaót, a sütőport, az olvasztott vajat és a vaníliás cukrot. A fehérjét szintén felverjük a cukor másik felével. Óvatos, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgája keverékhez és elkezdjük kanalanként hozzáadni a lisztet. A kész tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kisült, kivesszük hűlni. Ha már kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és vízszintesen kettévágjuk. Így két egyforma tésztalapot kapunk.

 Hozzávalók a krémhez:
  • ½ liter tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 3 púpos evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 rumaroma
  • 20 deka Rama margarin

A hideg tejbe csomómentesen belekeverjük a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve még melegen hozzákeverjük a többi alapanyagot. A kihűlt krémet az alsó tésztalapon egyenletesen elsimítjuk, és rátesszük a másik lapot.

 Csokimáz:
  • 10 deka margarin
  • 10 deka porcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál tej

Egy kis lábasban összekeverjük a cukrot és a kakaót, hozzáadjuk a kisebb darabokra felkockázott margarint (így hamarabb felolvad) és a tejet. Az egészet egy szép sima csokoládévá forraljuk. A kész sütemény tetejét bevonjuk a finom csokoládémázzal, és fogyasztásig hűtőbe tesszük.

40 x 23 cm-es tepsi lesz belőle, nagyon bőséges adag!

 A hozzávalók beszerzésénél a Lidl-t, vagy más hasonló, olcsóbb üzletet ajánlom, mert egy sütőpor lehet 79 Ft is, meg 35 Ft is. Ugyanez vonatkozik a többi sütőkellékre, rumaroma, tojás, tej stb. esetében. Egyedül a Rama margarinhoz érdemes ragaszkodni a krémnél, mert olcsóbb margarinból nem sikerül olyan szépre a krém.

 Köszönjük a receptet, próbáljátok ki!

 u.i.: persze, hogy nem nyughattam, így átlagos árakkal kiszámoltam az anyagárat, Nikolett tanácsai alapján kb. 1100 Ft-ba fog kerülni, kb. 24 normál méretű szelet jön ki, azaz egy szelet ára kb. 45 Ft.

   
Share on facebook
Megosztom
Share on pinterest
Pinterest

Ezeket olvastad már?

Gépkocsival külföldön

Ha gépkocsival indulsz nyaralni, akkor bizony van néhány plusz dolog, amire feltétlenül figyelned kell indulás előtt, hogy a nyaralás öröméből ne üröm legyen. Köss a

Elolvasom »

Hozzászólások

“Így spóroltok Ti! – Lecsó főzőiskola” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérlek, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. további információk

Az Uniós törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmedet arra, hogy ez a weboldal ún. "cookie"-kat vagy "sütiket" használ. A sütik kicsik, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket természetesen letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve ha az "Elfogadom" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát

Bezárás