Mai vendégbloggerem Staudinger Nikolett, a Lecsó főzőiskola vezetője, a lecsófőzősuli blogjának szerkesztője. Egy olcsó és finom krémesreceptet hozott nekünk.
– Nikolett, miben más a Ti főzőiskolátok, mint a többi?
– A mi főzőiskolánk speciális, gluténmentes ételek elkészítésére tanítja meg a „diákjainkat”. Sokszor még az ügyes háziasszonyokat is csalódás éri, amikor az új, gluténmentes lisztek használatával nem sikerül harmadjára sem, amit korábban kirázott a kisujjából. Ez nagyon dühítő, és elkeserítő!
– Ha a fontos érzelmi oldalán túl anyagilag sem jó megoldás, hogy több adag étel a szemetesben végzi, akkor ez még befektetésnek sem rossz, azon túl, hogy csalódások el is veszik a kedvet a főzéstől.
– Így van, szeretnénk rengeteg új inspirációval és néhány felszabadult, kreatívan eltöltött órával megajándékozni főzőkurzusainkon résztvevőket, hogy otthon már magabiztosan tudjanak főzni a lisztérzékeny családtagoknak is.
– Nekünk is liszt nélküli receptet hoztál?
– Most nem, de a blogomban számtalan gluténmentes recept leírása megtalálható, és napról napra bővítjük a listát.
Nézzük akkor a receptet!
-
Rumos krémes
- 5 tojás
- 12,5 deka liszt
- 12, 5 deka cukor
- 3 deka durvára vágott dió
- 1 csapott evőkanál kakaó
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál napraforgóolaj
A tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk, és mindkettőhöz hozzáadjuk a cukor felét. A tojássárgáját habosra keverjük a cukor felével, és hozzáadjuk a kakaót, a sütőport, az olvasztott vajat és a vaníliás cukrot. A fehérjét szintén felverjük a cukor másik felével. Óvatos, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgája keverékhez és elkezdjük kanalanként hozzáadni a lisztet. A kész tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kisült, kivesszük hűlni. Ha már kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és vízszintesen kettévágjuk. Így két egyforma tésztalapot kapunk.
Hozzávalók a krémhez:- ½ liter tej
- 5 evőkanál liszt
- 1 tojás
- 3 púpos evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 rumaroma
- 20 deka Rama margarin
A hideg tejbe csomómentesen belekeverjük a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve még melegen hozzákeverjük a többi alapanyagot. A kihűlt krémet az alsó tésztalapon egyenletesen elsimítjuk, és rátesszük a másik lapot.
Csokimáz:- 10 deka margarin
- 10 deka porcukor
- 2 evőkanál kakaó
- 2 evőkanál tej
Egy kis lábasban összekeverjük a cukrot és a kakaót, hozzáadjuk a kisebb darabokra felkockázott margarint (így hamarabb felolvad) és a tejet. Az egészet egy szép sima csokoládévá forraljuk. A kész sütemény tetejét bevonjuk a finom csokoládémázzal, és fogyasztásig hűtőbe tesszük.
40 x 23 cm-es tepsi lesz belőle, nagyon bőséges adag!
A hozzávalók beszerzésénél a Lidl-t, vagy más hasonló, olcsóbb üzletet ajánlom, mert egy sütőpor lehet 79 Ft is, meg 35 Ft is. Ugyanez vonatkozik a többi sütőkellékre, rumaroma, tojás, tej stb. esetében. Egyedül a Rama margarinhoz érdemes ragaszkodni a krémnél, mert olcsóbb margarinból nem sikerül olyan szépre a krém.
Köszönjük a receptet, próbáljátok ki!
u.i.: persze, hogy nem nyughattam, így átlagos árakkal kiszámoltam az anyagárat, Nikolett tanácsai alapján kb. 1100 Ft-ba fog kerülni, kb. 24 normál méretű szelet jön ki, azaz egy szelet ára kb. 45 Ft.

“Így spóroltok Ti! – Lecsó főzőiskola” bejegyzéshez 1 hozzászólás