Visa vagy MasterCard?

2 Shares

Ha eddig okosan takarékoskodtunk, akkor jó eséllyel maradt megtakarításunk nyaralásra is. Külföldi utazás előtt joggal merülhet fel a kérdés, hogy Visát vagy MasterCardot vigyünk magunkkal. Vagy esetleg mindkettőt?

A két nagy kártyatársaság közül Európában a MasterCard az elterjedtebb, több helyen tudunk vele vásárolni, vagy akár pénzt felvenni automatából. USA-ban, vagy ahol akár nem hivatalosan is az amerikai dollár az elfogadott fizetőeszköz, ott a Visa kártyát fogadják el több helyen.

Alapvetően azt kell mondanunk, ha az eurózónába utazunk, akkor célszerű Mastercardot vinni, mert így nincs egy köztes váltás. (euró-dollár-forint), ha viszont olyan helyre megyünk, ahol dollárt használ a helyi lakosság, ott a Visa a célszerűbb, mert a dollárt egyből forintra váltják. Így a kártyakérdést aszerint mérlegeljük, milyen országokat érintünk a nyaralás során.

Felmerülhet az a kérdés is, hogy készpénz vagy bankkártya?

Az én javaslatom, hogy mindkettő. Alapvetően ha minden stimmel, a bankkártya olcsóbb, mert a devizaárfolyamoknál kisebb az átváltás költsége (5-6 forint), míg a valutaárfolyamnál az átváltás költsége már 10-15 forint. De jobb felkészülni a váratlan eseményekre is: pl. nincs a közelben bankautomata, nem fogadják el kártyát, vagy valami egyéb malőr történik.

Szép nyarat, jó utazást!

2 Shares

Facebook kommentek (0)

Kommentek (0)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.