Így spóroltok Ti! – Lecsó főzőiskola

Mai vendégbloggerem Staudinger Nikolett, a Lecsó főzőiskola vezetője, a lecsófőzősuli blogjának szerkesztője. Egy olcsó és finom krémesreceptet hozott nekünk. –          Nikolett, miben más a Ti főzőiskolátok, mint a többi? –          A mi főzőiskolánk speciális, gluténmentes ételek elkészítésére tanítja meg a „diákjainkat”. Sokszor még az ügyes háziasszonyokat is csalódás éri, amikor az új, gluténmentes lisztek használatával nem sikerül harmadjára sem, amit korábban kirázott a kisujjából. Ez nagyon dühítő, és elkeserítő! –        Ha a fontos érzelmi oldalán túl anyagilag sem jó megoldás, hogy több adag étel a szemetesben végzi, akkor ez még befektetésnek sem rossz, azon túl, hogy csalódások el is veszik a kedvet a főzéstől. – Így van, szeretnénk rengeteg új inspirációval és néhány felszabadult, kreatívan eltöltött órával megajándékozni főzőkurzusainkon résztvevőket, hogy otthon már magabiztosan tudjanak főzni a lisztérzékeny családtagoknak is. –          Nekünk is liszt nélküli receptet hoztál? –          Most nem, de a blogomban számtalan gluténmentes recept leírása megtalálható, és napról napra bővítjük a listát. Nézzük akkor a receptet!
  • Rumos krémes

Hozzávalók a tésztához:
  • 5 tojás
  • 12,5 deka liszt
  • 12, 5 deka cukor
  • 3 deka durvára vágott dió
  • 1 csapott evőkanál kakaó
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál napraforgóolaj

A tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk, és mindkettőhöz hozzáadjuk a cukor felét. A tojássárgáját habosra keverjük a cukor felével, és hozzáadjuk a kakaót, a sütőport, az olvasztott vajat és a vaníliás cukrot. A fehérjét szintén felverjük a cukor másik felével. Óvatos, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgája keverékhez és elkezdjük kanalanként hozzáadni a lisztet. A kész tésztát sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kisült, kivesszük hűlni. Ha már kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és vízszintesen kettévágjuk. Így két egyforma tésztalapot kapunk.

 Hozzávalók a krémhez:
  • ½ liter tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 tojás
  • 3 púpos evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 rumaroma
  • 20 deka Rama margarin

A hideg tejbe csomómentesen belekeverjük a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve még melegen hozzákeverjük a többi alapanyagot. A kihűlt krémet az alsó tésztalapon egyenletesen elsimítjuk, és rátesszük a másik lapot.

 Csokimáz:
  • 10 deka margarin
  • 10 deka porcukor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál tej

Egy kis lábasban összekeverjük a cukrot és a kakaót, hozzáadjuk a kisebb darabokra felkockázott margarint (így hamarabb felolvad) és a tejet. Az egészet egy szép sima csokoládévá forraljuk. A kész sütemény tetejét bevonjuk a finom csokoládémázzal, és fogyasztásig hűtőbe tesszük.

40 x 23 cm-es tepsi lesz belőle, nagyon bőséges adag!

 A hozzávalók beszerzésénél a Lidl-t, vagy más hasonló, olcsóbb üzletet ajánlom, mert egy sütőpor lehet 79 Ft is, meg 35 Ft is. Ugyanez vonatkozik a többi sütőkellékre, rumaroma, tojás, tej stb. esetében. Egyedül a Rama margarinhoz érdemes ragaszkodni a krémnél, mert olcsóbb margarinból nem sikerül olyan szépre a krém.

 Köszönjük a receptet, próbáljátok ki!

 u.i.: persze, hogy nem nyughattam, így átlagos árakkal kiszámoltam az anyagárat, Nikolett tanácsai alapján kb. 1100 Ft-ba fog kerülni, kb. 24 normál méretű szelet jön ki, azaz egy szelet ára kb. 45 Ft.

   

Facebook kommentek (0)

Kommentek (1)

Egy hozzászólás a(z) “Így spóroltok Ti! – Lecsó főzőiskola” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Pénzügyi önvédelmi trükkök gyerekrendezvényre | Pénzügyi Térkép

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.