Lakáshitel önsegélyező pénztárból 2018-ban

76 Shares
Mit szólnál, ha az idén némi papírmunkával 49.680 Ft-tal csökkentenék a lakáshiteled törlesztő részletét? Mit valósítanál meg ebből az összegből? És miért nem használtad ki az elmúlt két évben még? Ez legalább olyan jó buli, mint 10 %-os kedvezmény kupont használni. Sőt többszörözd meg családi szinten!

Mire van szükséged, hogy ezt a kedvezményt megkapd?

  • Legyen SZJA fizetési kötelezettség a közvetlen családodban!
Nagy valószínűséggel van, aki a közvetlen családtagok közül fizet SZJA-t, mert egyébként a hitelt sem kaptad volna meg. Közvetlen családtagnak minősül, a férj, feleség, szülő, gyermek, testvér.
  • Legyen önsegélyező pénztári tagságod!
Minden pénztári befizetés után, az állam 20 %-ot, maximum évi 130.000 Ft-ot visszafizet, ez 650.000 Ft éves befizetésnél valósul meg. Ha csak lakáshitel törlesztésre szeretnéd használni, akkor elegendő 2018-ban 248.400 Ft-ot + a pénztár működési költségét befizetni.

És már meg is tudod valósítani a lakáshiteled csökkentését 2018-ban önsegélyező pénztárból!

  1. január elsejétől, már az önsegélyező pénztárak egyéni számlájáról is fizethető a lakáshitel. Eddig mennyi pénzt is hagytál ott?
  • 2016-ban: 39.960 Ft-ot
  • 2017-ben: 45.900 Ft-ot
  • Nos 2018-ban ott hagyod a 49.860 Ft-ot vagy „lehajolsz” érte?
Mit is jelent ez a mindennapokban? A lakáshiteled törlesztő részletét tudod csökkenteni, ha a törlesztő részlet fizetéséhez közbe iktatsz, egy plusz láncszemet, az önsegélyező pénztárat Miért pont 49.860 Ft-ot tudsz megtakarítani? Havi szinten önsegélyező pénztárból az év első napján érvényes minimálbér 15 %-át tudod lakáshitel törlesztésre fordítani. A minimálbér 2018. január elsején 138.000 Ft volt, annak a 15 %-a 20.700 Ft, azaz ennyit tudsz önsegélyező pénztárból havonta lakáshitel törlesztésre fordítani. Éves szinten ez: 248.400 Ft, ennek a visszaigényelhető 20 %-a, 49.680 Ft. Ugye a hiteledet mindenképpen fizeted, ez nem kérdés, csak az nem mindegy mennyit és hogyan? Figyelj, csak lakáscélú hitelre lehet fordítani! Amit az önsegélyező pénztárral le is kell papírozni: be kell mutatni a lakáshitel szerződésedet, és a banktól igazolást, hogy mennyi lakáshitel törlesztést vonnak. Ezt előre láthatólag, majd két évente meg kell ismételni. Extra tippek: Indítsd be a spórolás spirált, növeld tovább a megtakarításod!
  • A visszautalt adókedvezményből, indítsál egy 4 éves LTP számlát. Ha a minimálbér nem változna, akkor 4 év alatt a számládon kamat nélkül 258.336 Ft gyűlik össze, 7.200 Ft-os költség mellett, amivel 4 év múlva szintén a lakáshiteledet tudod csökkenteni.
Nem fizetsz egy fillérrel többet sem havonta, mégis éves szinten kb. 62.000 Ft-tal beljebb vagy, na ez a bravúros szerintem.
  • Többszörözd meg, ne egy, hanem több családtagnál vedd igénybe. Pl. férj, feleség + egy-egy szülő, az már 4 év múlva több, mint 1 millió forintot jelent. Sok pénz, nagyon sok pénz, pedig egy apró 20 %-os SZJA visszatérítésből indultunk ki.
  • Fizess be az elején még többet, kösd le 2 évre és az állami támogatást növeld meg további 10 %-kal.
Érdemes más célra is kihasználni az önsegélyező pénztárakat, erről itt írtam már korábban. Ha a hitel tovább tart, akkor hosszabb ideig 2 évre előre folyamatosan befizetni. Nem ismersz minden lehetőséget, nem tudtál erről a lehetőségről sem? Pedig már 2 éve van! Nem szólt a hiteltanácsadód, a bankod és pénzügyi tanácsadód sem? Vajon miért? Miért, nem képviseli az érdekedet megfelelően? Én már szóltam 2016-ban is! És még sok-sok lehetőség van, de azt innen a távolból, nem tudom megmondani, Neked melyiket lenne érdemes kihasználni.
76 Shares

Facebook kommentek (0)

Kommentek (0)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.