Kombó: Konyhapénz-virtuóz és borítékmódszer együtt

A konyhapénz-virtuóz módszer és a borítékmódszer is rengeteg családnál bevált, de vajon lehet-e, érdemes-e kombinálni a kettőt?  És ha igen, hogyan? Mennyire érdemes a részletekbe belemenni?

A konyhapénz-virtuóz módszer lényege, hogy a rendelkezésedre álló pénzből a legtöbbet tudjad kihozni. Függetlenül attól, hogy fejenként napi 500 Ft vagy 2.000 Ft-ot tudsz szánni rá. A módszer lényegének semmi köze, hogy sokat vagy keveset tudsz költeni, mert onnan indulunk ki, hogy az éppen aktuális lehetőségedet és az igényedet tudatosan mérlegeled.

Az alap kiindulás az: Tudod, mennyit tudsz és szeretnél elkölteni a konyhapénzre, örömmel és hálával, nem pedig lelkiismeret furdalással és rossz érzéssel.

Ha már tudod mennyi a konyhapénz-kereted, jöhet a jól ismert borítékolás, ugyan úgy, mint a sima borítékolásnál tisztában kell lenni, hogy  számodra mi a fontos.

 • Egyetek sok gyümölcsöt, zöldséget?
 • Netán, mindig legyen valamennyi nassolni valóra is keret?
 • Vagy minden étkezésnél legyen hús az asztalon?
 • Vagy hetente rendelsz ételt, hogy kényelmesebb legyen?
 • Szeretnél rendszeresen befőzni, eltenni?

Igazából bármi lehet fontos, és különböző családoknál nagyon különböző borítékok lehetnek, mert szerintem csak a legfontosabbakat érdemes, amire éppen fókuszálni szeretnél, amire biztosan akarod, hogy jusson és a nagykereten belül maradjál.

Szerintem olyan alkategóriákra érdemes keretet meghatározni, ami időben elhúzódik vagy sok-sok vásárlásból áll össze, mondok példákat is.

 • Mint például a szezonális befőzés, eltevés.
 • Sokan téli időszakban disznót vágnak és akkor lesz egyben egy nagy kiadásuk.
 • Vagy hetente egyszer vásárolsz csak, de szívesen vásárolsz reggelente friss pékárút.
 • A házon kívüli étkezésre, nincs végtelenül nagy keret lehetőséged, tehát limitet szabsz neki, mert azért teljesen lemondani sem szeretnél róla
 • Kevés gyümölcsöt esztek, szeretnétek növelni az összegét, ezért külön figyelsz rá, hogy ez a boríték kiürüljön úgy, hogy okosan vásárolsz közben azért, és nem is dobsz ki gyümölcsöt.
 • Rendszeresen ebédet rendelsz, ezt előre elkülöníted, hó elején a rászánt összeget, hogy ne költekezz túl még véletlenül se.

A fontos dolgokat előre különítsed el, majd a maradék pénz mehet az egyéb dolgokra. Ez a borítékolós módszer a konyhapénznél azért jó, mert biztos nem költöd el ugyan azt a pénzt, több helyen, ha előre felcímkézed, mire is szánod.

Te milyen kategóriákban gondolkodsz, amik annyira fontosak a számodra, hogy előre elkülönítsed? Gondold végig, és próbáld ki, hamarosan új hónap kezdődik, kiváló alkalom valami új dolog kipróbálására.

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.