Spórolás a konyhában: 9 + 1 spórolási tipp

375 Shares
hagymaSpórolás a konyhában, olyan tippeket hoztam ezúttal, ami abban segít, hogy hamarabb elkészülj, tehát időt spórolsz. A másik csoportja konyhai spórolási tippeknek pedig a kidobandó ételek és alapanyagok mennyiségét minimalizálja, tehát pénz spórolsz. Egyszerű spórolási tippek, mégis hétről hétre, ha betartod ezeket, rengeteg pénz marad a zsebedben. Ha csak heti 500 Ft-nyi élelmiszert nem kell kidobnod, máris 26.000 Ft marad a zsebedben egy évben. Esetleg tudnád a konyhád fejlesztésére fordítani? Az élelmiszer kidobás ellen több módon is tudsz védekezni:
  • Nem vásárolod túl magad.
  • Romlandó ételt nem vásárolsz túl hosszú időre előre.
  • Helyesen tárolod a konyhai alapanyagokat.
  • Konyhakészen fagyasztod, az élelmiszert.
  • Gyakrabban mész vásárolni.
  • A menüdet az élelmiszer tartósságának megfelelően alakítod ki. Hamarabb tervezed be a gyorsabban romló alapanyagot.
  • Valamint ezek kombinációja, ami az életvitelednek a legjobban megfelel.
De nézzük az általánosságon túl 9 + 1 spórolási tippet, amelyik mind egytől egyig a konyhában alkalmazható.

9 + 1 spórolási tipp a konyhából, az élelmiszerek háza tájáról:

1. Nekem nem a kedvenc konyhai tevékenységem a hagymaaprítás, szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Ha viszont már csinálom, akkor már olyan mindegy, hogy 2-3 fej hagymát vagy 8-10 fej hagymát aprítok fel. A nyáron lecsót tettem el, amikor a hagyma mennyiségével egy kicsit túllőttem és egy jól záródó dobozba aprítva raktam el a hűtőbe. A következő héten nagyon kényelmes és gyors volt, hogy csak elővettem és néhány kanálnyit kivettem belőle. Azóta időnként megismétlem, hogy hétvégén több hagymát vágok fel, mint amennyire az akkori főzésnél szükség van rá. Nagyon gyors és kényelmes hét közben, hétvégén pedig kevés plusz fáradtság. 2. Ha túl sok kenyeret vettél, még mielőtt tényleg megszáradna, szeletelve fagyaszd le, így akár néhány szeletet is elő tudsz venni. Kenyérpirítóban, pillanatok alatt ki is tudod olvasztani. Ha már szárazz, akkor daráld vagy reszeld le zsemlemorzsának. Ezzel a módszerrel, teljes kiőrlésű kenyérből, teljes kiőrlési morzsát is tudsz készíteni. 3. Hüvelyeseket mindig áztasd be előző este, így jóval gyorsabban megfő. 4. Ha a húsokat kisebb darabokra vágod, és bepácolod előre, gyorsabban megsül. Így sok esetben még a sütőt sem érdemes felfűteni, mert egy serpenyőben is pillanatok alatt kész lesz. 5. Cukros üdítő helyett igyatok vizet, rengeteget tudtok ezen spórolni. Magyarországon a csapvíz a legtöbb helyen tökéletesen alkalmas emberi fogyasztásra. Ásványvízvásárlás helyett is érdemes elgondolkodni, egy víztisztító berendezés beszerzésén. 6. Ültess magról fűszernövényt, a tejfölös dobozok a hajtatásra tökéletesen alkalmasak. 7. Ne vásárolj, félkész és készételeket, mindig sokkal drágább, mintha otthon készíted el. A friss ételnél biztos lehetsz benne, semmilyen tartósítószert nem fog tartalmazni. 8. A lehető legtöbb hazai és egyben szezonális zöldséget, gyümölcsöt használj fel főzéshez illetve azt egyél inkább. 9. Mivel az alma az etilén nevű érési hormont termeli, ne tárold más gyümölccsel együtt, mert az oda vezet, hogy másik gyümölcs is túlérik és megromlik. + 1. Szintén idő spórolás és vitamin megőrzési tipp, hogyha a friss zöldséget (leszedés után vagy a piacon frissen vásárolva) pl. zöldbabot, karfiolt, brokkolit azonnal megpucolod, blansírozod (a megtisztított zöldséget forrásban lévő vízbe teszed néhány percre, majd hideg vízzel lehűtőd) és mélyhűtőd rakod konyhakészen megfelelő adagokban. Egyszer kell csak foglalkozni a zöldségtisztítással és az utána következő takarítással is, ráadásul a szakemberek szerint így több vitamin lesz benne, mintha csak napok vagy hetek múlva használod fel. Színe is szebb lesz és ropogósabb, mintha a hűtőben várna a sorára. Ehhez hasonló spórolási tippek érhetsz el a Konyhapénz-virtuóz Képző 28 napos levélsorozatában, de már csak augusztus 25-ig. Kérd most!
375 Shares

Facebook kommentek (0)

Kommentek (0)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.