7 + 1 gyakori tévhit a menütervezésről – lehet, hogy benned is felmerült az egyik?

Azt veszem észre, hogy még mindig vannak tévhitek a menütervezés körül. Most a leggyakoribbakat szeretném letisztázni, mert elképzelhető, hogy azért nem próbálod ki a módszert, mert valamit félreértesz – és emiatt hónapról hónapra kifut a konyhapénz a kezedből.

A menütervezési alternatívák a spóroláson túlmutatva abban is segítenek, hogy az egész család tudatosabban, változatosabban és egészségesebben táplálkozzon. A te válladról pedig leveszi az örökös „mit kellene főzni” dilemmát.

Képzeld el, hogy úgy indulsz neki a napnak, hogy nem kell plusz kört futnod a boltba az ebéd vagy a vacsora elkészítése előtt, mert a hétvégi bevásárlásnál már minden alapanyagot beszereztél, amire a héten szükséged lehet – ez a menütervezés alapja.

A kérdés csak az, hogy ha ez a spórolási tipp tényleg ilyen praktikus – ráadásul ingyenes – akkor miért van, aki bizonytalan a kész menük és menütervezők használatában?

A válasz talán a leggyakoribb kérdésekben és tévhitekben bújik meg – ezúttal ezeket válaszolom és cáfolom meg.

  1. Mi történik akkor, ha a családnak a tervezetthez képest jobb az étvágya vagy váratlan vendégek toppannak be?

A konyhapénzedre a túlfőzés elkerülése vigyáz a legjobban, vagyis ha nem kell semmit kidobnod. De mi történik akkor, ha a családnak a tervezetthez képest jobb az étvágya vagy váratlan vendégek toppannak be?

Semmi gond, mert a listádon mindig találsz olyan alapanyagokat, amelyek hetekig elállnak, és amelyekből pillanatok alatt összeüthetsz egy laktató és finom fogást a jó étvágyú családnak vagy a vendégeknek.

  1. Mi van akkor, ha időnként nem otthon eszünk?

Ez nem egy szigorú fitnessz diéta, hanem útmutató egy anyagilag kiszámítható, változatos étrend összeállításához. Mivel hétköznapi embereknek szól, ezért természetes, hogy azt is figyelembe veszi, ha néha étteremben vagy egy ételfesztiválon esztek. Ilyenkor egyszerűen annyi a dolgod, hogy betervezed a házon kívüli étkezéseket (akár hetente, akár alkalomszerűen).

  1. Ez olyan, mint egy menza.

Őszintén szólva sok felnőtt, aki kipróbálta a kész menüket azt mondja, bárcsak ilyen lett volna az iskolájukban a menza. Igaz, hogy az ételötletek konkrét napokhoz vannak társítva, de nincs kőbe vésve, hogy az adott fogást kizárólag akkor lehet enni. Inkább az a cél, hogy ne vásárolj feleslegesen és hét közben is változatosan étkezz.

  1. Más ételt fogok kívánni.

Nyugodj meg, ahogy már mondtam, ez nem egy személyi edző vagy egy táplálkozási tanácsadó által összeállított szigorú étrend. Alapvetően abból indulunk ki, hogy te mit szeretsz – és persze a család.

Inkább azt látom, hogy sokan a főzésre veszik rá magukat nehezen, mert nincs otthon a szükséges alapanyag és még boltba is kellene menni. De legyünk őszinték: felnőttek vagyunk és vannak dolgok, amiket akkor is meg kell csinálni, ha nincs kedvünk.

  1. Órákat kell rászánni a tervezésre.

Nagyon durva túlzás lenne ezt állítani, különösen azért, mert az alapötletem része volt, hogy a megvalósítás ne legyen időigényes (nekem is vannak gyerekeim, tehát tudom, hogy okosan kell beosztani a napot, ha mindenre időt akarunk szakítani).

Minél rutinosabb vagy, annál gyorsabban megleszel a menütervezéssel, ami hetente 3-5 percet jelent (egy jó rendszerrel, amit segítek kialakítani) – valljuk be őszintén, ez a legelfoglaltabb anyukáknak is csepp a tengerben.

  1. Lemaradok az akciókról.

Nem feltétlenül. Egyszerűen annyi a dolgod, hogy előre megnézed, mikor mi lesz akciós a hozzád közel eső bolt(ok)ban, majd átfutod a heti menüt. Gondolkodj egy kicsit kreatívan és ahol lehet, ott cserélgesd az alapanyagokat (például a körtét almára vagy a padlizsánt cukkinire).

A friss zöldségek egyébként is rizikósak abból szempontból, hogy nem lesznek időben felhasználva és a kukában végzik – az előretervezéssel ezt küszöböljük ki. A tartós élelmiszereknél pedig a következő hétre is tartalékolhatsz – úgysem lesz baja – a lényeg, hogy a végén semmit ne kelljen kidobni.

  1. A családnak nem fog tetszeni.

A tapasztalataim szerint a családtagok is szívesen részt vesznek a tervezésben, ha bevonod őket. Sőt, kifejezetten várni fogják azt a napot, amikor az ő kedvencük kerül az asztalra, illetve segíthetnek, ha egy kisebb újratervezésre van szükség (pl. az akciók miatt).

+ 1 Mi a helyzet a nasikkal?

Nagyon sok családi költségvetésbe pillanthattam már be és pontosan tudom, hogy sokan itt véreznek el. Mert a főtt étel csak a konyhapénz egyik oldala, e mellett nagyon sokat nyomnak a latban a köztes étkezések és a nasik.

Nyugodj meg, nem arról van szó, hogy a menütervező ezeket teljesen kizárja, mindössze arról, hogy ezek fogyasztását is egy tudatos mederbe tereli, ami az egészségedet és a pénztárcádat is védi.

Most már te is készen állsz, hogy letöltsd a 33 hétre elegendő kész menüket és a saját menüterveződet? Előre szólok, a változatos repertoárból elsőre nehéz lehet választani – de ez legyen a legnagyobb problémád. 

Facebook kommentek (0)

Kommentek (0)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.