Csirkemell vagy csirkemell filé?

csirkemellCsirkemell filét vagy inkább csontos csirkemellet vesztek inkább, hangozott a kérdés a Bravúros Beosztók csoportban. „Árban az utóbbi az olcsóbb, de kifilézem, és ott marad a csont, a bőr. Így maga a tiszta hús súlya kb. annyira jön ki mintha sima filét vettem volna, amivel nem kell pepecselni. Vélemények?

Természetesen jöttek a vélemények pro és kontra.

  • Csontból jó kis leves lesz.
  • Zöldséglevesbe beledobom, bőrke megy a kutyának-macskának, a főtt húst pedig szeretjük lecsipegetni róla.
  • Szerintem, ha nem főzöl levest, akkor a filézett a gazdaságosabb.
  • Én is filézettre szavazok, egyszer lemértem a csontját és bőrét – nem érte meg, de aki csonttal és bőrrel akarja sütni, az vegye!
  • Én is filére gondolok. Egyszer vettem csontosat mire lefejtegettem…
  • Nemáááár egy csirkemell kifilézése van vagy 5 perc.
  • Én a mellfilét veszem inkább – nekem a “tiszta” hús jobban megéri.
  • ..400-500 forinttal olcsóbb. A csontot széttörve lefagyasztom és alap lének elkészítem.
  • Én is mindig csontos csirkemellet veszek. A csont megy a zöldség vagy krémleves alaplevébe. Nem adok százasokkal többet, mert úgy kényelmesebb.
  • Tételezzük föl, hogy nincs kutya-cica, ami a csontot, bőrt, stb megeszi, és nem vagyunk levesesek, fény évente főzök, tehát az nálunk kuka. Vagy pakolgatom hónapokon keresztül a fagyóban, nem férek, aztán a végén kidobom. így 1300 Ft/kg árért jobban megéri nekem a filézett.
  • Ha van tervezve a közeljövőben (2-3 nap) leves, akkor csontos, ha nem, akkor filé.
  • Én magam nevelem a csirkét, így nincs választásom.
  • Inkább csontosat szoktam venni, így levesnek és egyben megsütve is jobban megéri.
  • Én ugyan csirke combbal próbáltam ki, de lemértem külön a csontot meg a bőrt és drágább lett az akciós egész csirkecomb, mint a filézett csak felsőcomb normál áron. Ha far-hát árban néztem a maradék csontot meg a bőrt, még akkor sem érte meg, és hát nem maradt a csonton annyi hús, mint amennyi az aprólékon lenne. A mellcsont könnyebb, mint a combcsont, de a bőr igen tetemes súlyt tesz ki.
  • Én, ha boltban veszem a baromfit, filét veszek, mert nem szeretem a tápon nevelt csirke csontját.
  • Ha jóval olcsóbb a csontos, akkor azt veszek.

 

Én magam rendszeresen csirkemell filét részesítem előnyben, mert nem szeretjük a csontos húsokat, ez alól kivétel a csirkehús leves és a csirkepaprikás, de akkor meg inkább, már a csirkecombot választom.

Ha megnézed a véleményeket, akkor egy kivételével inkább, érzések és megszokások, mint pontos számítás alapján születtek volna. Előre bocsátom, ha a csontos csirkemell filé lesz az olcsóbb, én akkor is maradok a filénél, a fenti okok miatt és gyanítom az eredmény hatására, csak nagyon kevesen fognak a szokásaikon változtatni. Arról nem is beszélve, ha nagyságrendi különbség lenne egyik vagy másik javára, akkor azzal a hentesek járnának rosszul.

És akkor nézzük a számokat, piacon vettem két db csirkemellet, egy csontosat és csirkemell filét.

  • A csirkemell filé ára, most 1.470 Ft volt (egy másik csirkésnél szokott 1.390 Ft-ért lenni, de az most nem volt nyitva), akciók nélkül ennél nem lehet nagyon olcsóbban kapni. Mint mindig most is megnéztem a Tesco online-t ott pont akció van. Akciósan 1 285 Ft, régi ár: 1 599 Ft.
  • Csontos csirkemell: a piacon 1.150 Ft, az olcsóbbiknál nem tudom, ahogy írtam korábban, nem veszek, így az árát sem követem. A Tescoban most 1.189 Ft.

Ha hiszitek, ha nem a forintra ugyanannyiba került a csirkemell filé és csontos csirkemell, kíváncsi is voltam vajon mit mutat az otthoni kontrollmérés és számítás.

  • Csirkemell filé 691 Ft volt, súlyra a kilós árból visszaszámolva 470 g, saját mérés 465 g.
  • Csontos csirkemell 691 Ft volt, ez 601 g, saját mérés 596 g.

5-5 g eltérés van a saját és bolti mérés között, ez talán még belefér, és ugye az én mérlegem, nem egy hitelesített, bár korábbi teszteknél úgy tűnt pontosan mér.

Mérés után megnéztem két videót a csirkemell filésről, számomra ez volt a profibb, tehát így filézz csirkemellet! Szégyen nem szégyen életemben először filéztem csirkemellet, de a kedvetekért, még ezt is bevállaltam, de jól akartam csinálni. Mindezeknek köszönhetően a profinak 1-2 perces mutatványt, 13 perc alatt hajtottam végre, ugye a jó munkához idő kell. Közben arra is rájöttem jobb lett volna vékonyabb pengéjű kést használni. Sikeresen kifiléztem egész jól sikerült, de vajon mit mutatnak a számok.

  • 188 g lett a csont és a bőr, amiből a bőr 50 g tett ki. Aztán még neki álltam, a csontról az apróbb hús darabokat is lefaragni, hogy teljesen pontos eredményt kapjunk, sikerült a csontról még 37 g „húst” lefaragni, de igazából azt célszerűbb lett volna a csonton hagyni, mert majd csirke alaplevet főzök a csontból, ezek a hús cafatok meg így már semmire nem jó. De számoljunk 145 g csonttal és bőrrel.
  • 596 g (eredeti tömeg) – 145 g (csont, bőr) = 451 g – filé árral számolva 663 Ft.
  • Az általam számolt árból levonva marad 22 Ft 145 grammra, azaz a kilós ára 152 Ft. A piacon a csirke farhát kilója ekörül volt (a Tescoban 259 Ft), de valljuk be ezen nulla hús volt már, míg a farháton azért van.
  • Kíváncsiságból kiszámoltam, hogyan alakult volna, ha nem faragom meg teljesen a csontot, akkor a húsosabb csont kilós ára 452 Ft-ra jön ki.

Mi ebből a következtetés kb. 4:1-hez aránylik a hús és a csont, bőr. Amíg kb. az árak, így aránylanak egymáshoz 1.500 Ft : 1200 Ft, addig nyugodtan válassz úgy, ahogy eddig, ami szimpatikusabb neked. Véleményem szerint azon többet tudsz spórolni, ha figyeled, hol kedvezőbb az ára és a minősége. Pénzügyi alapon más döntést csak akkor érdemes hozni, ha az ár 5:4 aránytól nagyságrendekkel eltér, valamelyik irányba. Ezúttal úgy gondolom, mindenkinek igaza volt, akár érzések, akár számítások alapján döntött.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.