Csirkemell vagy csirkemell filé?

278 Shares

csirkemellCsirkemell filét vagy inkább csontos csirkemellet vesztek inkább, hangozott a kérdés a Bravúros Beosztók csoportban. „Árban az utóbbi az olcsóbb, de kifilézem, és ott marad a csont, a bőr. Így maga a tiszta hús súlya kb. annyira jön ki mintha sima filét vettem volna, amivel nem kell pepecselni. Vélemények?

Természetesen jöttek a vélemények pro és kontra.

  • Csontból jó kis leves lesz.
  • Zöldséglevesbe beledobom, bőrke megy a kutyának-macskának, a főtt húst pedig szeretjük lecsipegetni róla.
  • Szerintem, ha nem főzöl levest, akkor a filézett a gazdaságosabb.
  • Én is filézettre szavazok, egyszer lemértem a csontját és bőrét – nem érte meg, de aki csonttal és bőrrel akarja sütni, az vegye!
  • Én is filére gondolok. Egyszer vettem csontosat mire lefejtegettem…
  • Nemáááár egy csirkemell kifilézése van vagy 5 perc.
  • Én a mellfilét veszem inkább – nekem a “tiszta” hús jobban megéri.
  • ..400-500 forinttal olcsóbb. A csontot széttörve lefagyasztom és alap lének elkészítem.
  • Én is mindig csontos csirkemellet veszek. A csont megy a zöldség vagy krémleves alaplevébe. Nem adok százasokkal többet, mert úgy kényelmesebb.
  • Tételezzük föl, hogy nincs kutya-cica, ami a csontot, bőrt, stb megeszi, és nem vagyunk levesesek, fény évente főzök, tehát az nálunk kuka. Vagy pakolgatom hónapokon keresztül a fagyóban, nem férek, aztán a végén kidobom. így 1300 Ft/kg árért jobban megéri nekem a filézett.
  • Ha van tervezve a közeljövőben (2-3 nap) leves, akkor csontos, ha nem, akkor filé.
  • Én magam nevelem a csirkét, így nincs választásom.
  • Inkább csontosat szoktam venni, így levesnek és egyben megsütve is jobban megéri.
  • Én ugyan csirke combbal próbáltam ki, de lemértem külön a csontot meg a bőrt és drágább lett az akciós egész csirkecomb, mint a filézett csak felsőcomb normál áron. Ha far-hát árban néztem a maradék csontot meg a bőrt, még akkor sem érte meg, és hát nem maradt a csonton annyi hús, mint amennyi az aprólékon lenne. A mellcsont könnyebb, mint a combcsont, de a bőr igen tetemes súlyt tesz ki.
  • Én, ha boltban veszem a baromfit, filét veszek, mert nem szeretem a tápon nevelt csirke csontját.
  • Ha jóval olcsóbb a csontos, akkor azt veszek.

 

Én magam rendszeresen csirkemell filét részesítem előnyben, mert nem szeretjük a csontos húsokat, ez alól kivétel a csirkehús leves és a csirkepaprikás, de akkor meg inkább, már a csirkecombot választom.

Ha megnézed a véleményeket, akkor egy kivételével inkább, érzések és megszokások, mint pontos számítás alapján születtek volna. Előre bocsátom, ha a csontos csirkemell filé lesz az olcsóbb, én akkor is maradok a filénél, a fenti okok miatt és gyanítom az eredmény hatására, csak nagyon kevesen fognak a szokásaikon változtatni. Arról nem is beszélve, ha nagyságrendi különbség lenne egyik vagy másik javára, akkor azzal a hentesek járnának rosszul.

És akkor nézzük a számokat, piacon vettem két db csirkemellet, egy csontosat és csirkemell filét.

  • A csirkemell filé ára, most 1.470 Ft volt (egy másik csirkésnél szokott 1.390 Ft-ért lenni, de az most nem volt nyitva), akciók nélkül ennél nem lehet nagyon olcsóbban kapni. Mint mindig most is megnéztem a Tesco online-t ott pont akció van. Akciósan 1 285 Ft, régi ár: 1 599 Ft.
  • Csontos csirkemell: a piacon 1.150 Ft, az olcsóbbiknál nem tudom, ahogy írtam korábban, nem veszek, így az árát sem követem. A Tescoban most 1.189 Ft.

Ha hiszitek, ha nem a forintra ugyanannyiba került a csirkemell filé és csontos csirkemell, kíváncsi is voltam vajon mit mutat az otthoni kontrollmérés és számítás.

  • Csirkemell filé 691 Ft volt, súlyra a kilós árból visszaszámolva 470 g, saját mérés 465 g.
  • Csontos csirkemell 691 Ft volt, ez 601 g, saját mérés 596 g.

5-5 g eltérés van a saját és bolti mérés között, ez talán még belefér, és ugye az én mérlegem, nem egy hitelesített, bár korábbi teszteknél úgy tűnt pontosan mér.

Mérés után megnéztem két videót a csirkemell filésről, számomra ez volt a profibb, tehát így filézz csirkemellet! Szégyen nem szégyen életemben először filéztem csirkemellet, de a kedvetekért, még ezt is bevállaltam, de jól akartam csinálni. Mindezeknek köszönhetően a profinak 1-2 perces mutatványt, 13 perc alatt hajtottam végre, ugye a jó munkához idő kell. Közben arra is rájöttem jobb lett volna vékonyabb pengéjű kést használni. Sikeresen kifiléztem egész jól sikerült, de vajon mit mutatnak a számok.

  • 188 g lett a csont és a bőr, amiből a bőr 50 g tett ki. Aztán még neki álltam, a csontról az apróbb hús darabokat is lefaragni, hogy teljesen pontos eredményt kapjunk, sikerült a csontról még 37 g „húst” lefaragni, de igazából azt célszerűbb lett volna a csonton hagyni, mert majd csirke alaplevet főzök a csontból, ezek a hús cafatok meg így már semmire nem jó. De számoljunk 145 g csonttal és bőrrel.
  • 596 g (eredeti tömeg) – 145 g (csont, bőr) = 451 g – filé árral számolva 663 Ft.
  • Az általam számolt árból levonva marad 22 Ft 145 grammra, azaz a kilós ára 152 Ft. A piacon a csirke farhát kilója ekörül volt (a Tescoban 259 Ft), de valljuk be ezen nulla hús volt már, míg a farháton azért van.
  • Kíváncsiságból kiszámoltam, hogyan alakult volna, ha nem faragom meg teljesen a csontot, akkor a húsosabb csont kilós ára 452 Ft-ra jön ki.

Mi ebből a következtetés kb. 4:1-hez aránylik a hús és a csont, bőr. Amíg kb. az árak, így aránylanak egymáshoz 1.500 Ft : 1200 Ft, addig nyugodtan válassz úgy, ahogy eddig, ami szimpatikusabb neked. Véleményem szerint azon többet tudsz spórolni, ha figyeled, hol kedvezőbb az ára és a minősége. Pénzügyi alapon más döntést csak akkor érdemes hozni, ha az ár 5:4 aránytól nagyságrendekkel eltér, valamelyik irányba. Ezúttal úgy gondolom, mindenkinek igaza volt, akár érzések, akár számítások alapján döntött.

278 Shares

Facebook kommentek (0)

Kommentek (0)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.