1 köbméter hány liter víz?

54 Shares
1 köbméter víz hány literEgy köbméter hány liter víz?   – vízóra leolvasás kapcsán, gyakran felmerülő kérdés, mivel a szolgáltatók a számlán köbméterben tüntetik fel az árakat. Sokakat érdekel az is, mégis hány forint egy liter víz? Mennyibe kerül a víz egy adag ruha kimosásánál és vajon mennyi vizet használ el egy víztakarékos mosogatógép vagy, ha valaki spórolósan mosogat kézzel? Na és WC öblítéshez mennyi vízre van szükség? Mennyit lehet megtakarítani, ha ásványvíz helyett csapvizet iszunk? És mennyi vizet, használunk el egy fürdéshez vagy spórolós zuhanyzáshoz? Bármelyik kérdésre is keressük a választ, a számoláshoz tudnunk kell, 1 köbméter víz hány liter? Ha nem hiányoztál a matematika órán ennél a leckénél, akkor ez, nem okoz gondot. De ha esetleg pont ekkor voltál beteg, akkor használj egy kis puskát, de súgok én is.

A köbméter (jele: m³) egy 1 méter élhosszúságú kocka térfogata, ami pontosan 1000 litert tesz ki.

És mekkora a térfogata egy liter víznek? Az egy liter víz egy deciméter (0,1 méter) élhosszúságú kockában fér el, azaz egy köbdeciméter a térfogata. Ha egy köbméter víz ára (szolgáltatóként és településenként jelentős eltérés mutat):
  • Ivóvíz szolgáltatás díja: kb. 172,4 Ft + ÁFA = 219 Ft
  • Szennyvízelvezetés díja: kb. 300,17 Ft + ÁFA = 381 Ft
  • Összesen: kb. 600 Ft
Látod, hogy a csatornadíj többe kerül, mint a vízszolgáltatás díja? Tudtad ezt?

Akkor egy liter víz ára: 0,6 Ft

Innen pedig már könnyen számolhatsz, ha tudod, mennyi vizet használ:
  • a mosógéped egy kg ruhához: (9 – 15 liter/kg)
  • a mosogatógéped egy programhoz: (12 – 14 liter/ adag)
  • WC tartályod kisöblítéshez: kb. 4 liter
  • WC tartályod nagy öblítéshez:  kb. 7,5 liter
Nézz utána pontosan! Ha tudod egy köbméter hány liter és mennyibe kerül egy köbméter víz ára, akkor rengeteg mindent ki tudsz számolni. Azt is meg tudod nézni, hogyan áll össze a családod vízfogyasztása hónapról hónapra, és milyen változtatásnak milyen hatása van. Ennek a cikknek a végén számos spórolási lehetőséget is bemutatok, amit a vízzel tudsz elérni. Olvasd el!
54 Shares

Facebook kommentek (0)

Kommentek (2)

2 hozzászólás a(z) “1 köbméter hány liter víz?” bejegyzéshez

    • Elég soknak tűnik, nem tudom mekkora család, és milyen víz fogyasztás történt abban a két napban. De érdemes lenne utána nézni, nincs-e csöpögő csap vagy WC, illetve figyelném a következő napokban és ha ott is sok, de nem történt extra fogyasztás pl. medence feltöltés, sok locsolás, akkor szakembert hívnék.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.