A Te ujjad vak? – október 15. a „Fehérbot” nemzetközi világnapja

fehér rózsa kézbenEmlékszem, nagymamám rendszeresen, hetente egyszer egy vak asszonnyal járt vásárolni, igazából a segítsége az áru kiválasztásához és a szatyrok megfogásához kellett, a pénzét ő maga kezelte. A nagymamám az előzőeken túl a biztonsági kontroll szerepét töltötte be. Magyarországon kb. 45.000 vak ember él, tehát a következő megoldandó feladat igencsak sok embert érint, és ők napi rutinként, sikeresen oldják meg ezt a feladatot is. A megoldandó feladat a pénzérmék és papírpénzek felismerése. Vajon Te felismered a pénzérméket? Ne habozz, próbáld ki, mielőtt tovább olvasod a bejegyzést!Elő a pénztárcát, egy kendővel kösd be a szemed, vagy egyszerűen csak csukd be. Ha van gyermeked, vond be a számunkra játékba, ami a vakok számára maga az élet. Jó alkalom lesz, hogy beszélgessetek a pénz felismerésen túl a látássérültekről, és az ő életükről.

Szóval vedd ki sorban a pénzérméket, és tippeld meg, melyik milyen értékű, majd nézd meg! Miket beszélek itt össze, tapintsd ki, hogy a papírpénzek között találsz-e bármilyen különbséget. Kérlek, írd meg a tapasztalatod arról, hogyan sikerült! Mert ezeket a hozzászólásokat szeretném Leonának, egy vak édesanyának elküldeni, aki szintén egy blogot ír, a vakok világnapja alkalmából. Csak bátran, csak bátran a tapasztalatokkal!

Jolán – Leona blogján – leírta a pénzfelismerési technikáját. A fémpénzeket tapogatással megtanulta felismerni. A papírpénzeket rekeszes pénztárcában tartja, plusz hajtogatással segíti a felismerést. Tízezer forintosnak szamárfüle van. Az ötezres címletet felgörgeti, majd ellapítja. A kettőezrest négybe hajtja, majd még kettőbe, így lesz egy kis négyzet. Ezerforintosból szeret többet magánál tartani, amelyek a második rekeszben kiegyenesítve állnak. Az ötszázas kettéhajtva az első rekeszben sorakozik. A húszezrest nem használja, nagyon bölcsen, önvédelmi alapon, mert elfizetéskor nagy veszteség érhetné.

Továbbá javasolja, hogy a pénzekre Braille-írással nyomtassák rá az értéküket, mert így sokkal biztonságosabb lenne a látássérülteknek is a pénz kezelése. Tudtad, hogy az eurónál már kitalálták, hogy a különböző értékű címletek különböző méretűek? Az 1 eurós a legkisebb. A különbség címletenként nem nagy, kb. 1-1 milliméter, de ez a látássérülteknek pont elég, nekem biztos nem lenne az, de hál Istennek, nincs is szükségem rá. Tőlünk nyugatabbra készítenek olyan pénztárcát is, ahol a papírpénzes fakkok oldalára oda voltak varrva a méretjelző csíkok.

Te melyik érmét ismerted fel a legkönnyebben, és mit gondolsz, miért?

Oké, asztalra kirakva, nyugis körülmények között akár még sikerül is. De belegondoltál abba, hogy tapogatsz a pénztárcádban, és közben azt is meg kell jegyezned, hogy mit tapogattál, és összesen mennyi apród van, elég lesz-e a vásárlás kifizetéséhez? Belegondoltál már, ez is milyen komoly memóriagyakorlat a látássérültek részére?

És mit kívánhatnék itt a végén: sok okosan segítő embertársat! Ha szeretnél többet tudni, hogyan tudsz a leghasznosabban segíteni a vak embereken, akkor olvasd Leona blogját!

Facebook kommentek (0)

Kommentek (2)

2 hozzászólás a(z) “A Te ujjad vak? – október 15. a „Fehérbot” nemzetközi világnapja” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Aktívizálódtunk | sikerül.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.